Sercan Rona

Pırlanta Sertifikası ve Çeşitleri

Pırlanta yüzük son dönemlerin vazgeçilmez mücevherleri arasında yer alıyor. Özellikle düğün ve nişan sezonun açıldığı yaz dönemlerinde bu mücevher çeşitleri çok fazla rağbet görmekte. Bu nedenle satışları özellikle bu dönemlerde artış göstermekte. Pırlanta yüzük çeşitlerinin bu kadar çok rağbet görmesi piyasa içinde sahte üreticilerin de artmasına neden olmakta. Bu durum müşterilerin sahte ürünleri satın alması ve bu ürünlere çok yüksek fiyatlar ödemesi gibi mağduriyet durumlarına neden olmakta. Öte yandan gerçek üreticilerde sahte üreticiler nedeniyle mağduriyet yaşamakta. Bu mağduriyeti ve sahteciliği ortadan kaldırmak için ise mücevher alanında özellikle pırlanta sertifikaları mevcut. Bu sertifikalarla sahteciliğin yanı sıra tüketici ve üretici mağduriyetinin de önüne geçilmesi amaçlanmakta.

Sertifika Çeşitleri Nelerdir?

Pırlanta sertifikası ürünlerin 4C denilen özelliklere uygun olduğunun göstergesidir. 4C’nin açılımı Color, Carat, Cut ve Clarity şeklindedir. Türkçe olarak ise renk, kesim, karat ve berraklık olarak tanımlanır. Bu dört özelliğe de uygun şekilde üretilen pırlanta ürünler sertifikaya sahip olabilirler.

Pırlanta sertifikası çeşitleri ulusal düzeyde olabileceği gibi uluslararası düzeyde de olabilmektedir. Ulusal düzeyde olan sertifikalar, 1 karat ve altı ürünler için geçerlidir. Bu sertifika çeşidi satış yapan firmanın kendisi tarafından belirlenmektedir. Satın alacağınız her pırlanta ürünün bu sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Ürünün orijinal olduğunu belirtilen sertifikayı satın alma işlemleri sonrasında muhakkak satıcıdan talep etmelisiniz.

Uluslarası Pırlanta Sertifikası

Uluslararası sertifikalı pırlanta çeşitleri ise 1 karat ve üzerinde değerlere sahip ürünleri kapsamaktadır. Uluslararası sertifikalar sayesinde dünyanın her yerinde ürünlerin değerini koruması amaçlanmaktadır. Örneğin; Türkiye’de satın aldığınız bir pırlanta yüzük Amerika’ya gittiğinizde de aynı değerini koruyabilmektedir. Bu sertifika ulusal sertifikalardan farklı olarak uluslararası test laboratuvarları tarafından satıcılara verilmektedir.

Çok sayıda uluslararası laboratuvar bulunmaktadır. Dünyada kabul görmüş gemoloji enstitüleri içinde değerli taş sınıflandırmasında 4C kuralı kapsamında uluslararası sertifika veren kuruluşlar: GIA sertifikası ile Amerika Gemoloji  Enstitüsü, Belçikalı HRD Antwerp ve Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı (IDL)’dır. Ayrıca dünya çapında güvenilir sayılan saygın kuruluşlar olarak kabul edilen Amerikan Gemoloji Derneği Laboratuvarları (AGSL), Avrupa Gemoloji Laboratuvarı (EGL) ve Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (IGI) ‘de uluslararası geçerli pırlanta sertifikası vermektedir. Aldığınız bir ürünün uluslararası sertifikalı pırlanta çeşitleri arasında yer aldığına emin olmak için sertifikaların bu kuruluşlar tarafından sağlanmış olduğuna dikkat etmenizi öneriyoruz.