Sercan Rona

Pırlanta Renkleri Nelerdir?

Pırlanta renkleri, herhangi bir mücevherin en önemli parçasıdır. Birkaç yıl önce, çevrimiçi olarak çok fazla bilgi bulunmadığından bir pırlantanın renk anlamlarını bilmek zordu. Neyse ki, birçok insan elmas renklerinin ne anlama geldiğine dair fikirlerini paylaşmak için sosyal medyayı ve blogları kullanmaya başladı. Pırlanta renklerinin anlamları, her rengin neyle ilişkili olduğuna ve bazı genel anlamlara dayanmaktadır. Bir kadın bir pırlanta satın alıyorsa, bunun “şans” olarak gördükleri renklerden biri olup olmadığını veya ona daha fazla sevgi getireceğini düşündüklerini öğrenmek isteyebilir.

Takılarda tipik olarak kullanılan çeşitli pırlanta renkleri vardır: sarı, beyaz, pembe, kahverengi, yeşil, mavi, mor, siyah ve şeffaf. Farklı duyguları temsil ederler. Sarı gücü simgelemektedir. Kahverengi güç ve koruma içindir. Yeşil umut ve yardım içindir. Mavi barış ve sadakat içindir. Mor, bilgeliği veya bilgiyi ve sadakati veya ilk görüşte aşkı temsil eder. Berrak elmaslar gerçeği temsil eder. Elmas boyutları karat cinsinden değil puan cinsinden derecelendirilir. Bir nokta, bir karatın sekizde birine eşittir. En yaygın elmas kalitesi Round Brilliant’tır (veya “Rbr”). Bu kalite 10 puanlık bir çapa sahiptir ve standart veya “fantezi” kesim bir pırlantanın 1/3 boyutunda görülebilir. Rbr elmaslardan, R’den %50 daha küçük olan 15 noktalı zümrüt kesime kadar gidebilirsiniz.

Pırlantada D, E, F ne anlama gelir?

Elmas renkleri, D’den Z’ye renk skalasında derecelendirilir ve her rengin sayısal kodu, skaladaki yerine göre belirlenmektedir. D derecesi renksiz elmasları temsil ederken, Z derecesi renkli pırlantalar için kullanılmaktadır.

Renksiz pırlantalar D, E veya F renk ile belirtilmektedir. Bu tür pırlantalar sarı veya kahverengi tonlara sahip değildir ve tamamen şeffaf görünen ekstra beyaz pırlanta grubudur. Üç renk sınıfı arasındaki farklar o kadar incedir ki, belirli koşullar altında yalnızca pırlanta uzmanları bunları belirleyebilir. Her üç renk sınıfı da çok nadirdir ve benzer fiyatlara sahiptir.

Her bir elmas rengi için sayısal kodlar 1D’den 10Z’ye kadardır. Elmaslar berraklıklarına, ağırlıklarına ve kalitelerine göre sınıflandırılır.

Farklı Pırlantaların Netlik Türleri ve Anlamları:

Bu günlerde çoğu zaman birbirinin yerine kullanılan ve bazen yanlış kullanılan birçok farklı terim var. Bu makalenin amacı, bunları açıklığa kavuşturmak ve bu terimlerin ne anlama geldiği konusunda hızlı bir bilgi sağlamaktır. Aşağıda bu konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Pırlantadaki netlik, “berraklık numarası” veya elmasın doğal mı yoksa geliştirilmiş mi olduğunu belirleyen sayıyı ifade eder. Doğal pırlantalar tipik olarak 70-100 arasında berraklık numaralarına sahiptir. Geliştirilmiş pırlantaların netlik sayısı 100’ün üzerindedir. Bu sayede bu iki pırlanta türü berraklık numarasına göre birbirinden ayrılabilir.

Netlik sayısı iki kategoriye ayrılmaktadır. Biri taşın ne zaman çıkarıldığına (görünümüne karşılık gelen) ve diğeri de herhangi bir yapay yöntemle (kimyasal işlemler gibi) işlenip işlenmediğine göre netlik belirlenmektedir. İşleme süreci, ham elmasın görünümünü önemli ölçüde iyileştirmek ve onu uygun bir maliyetle doğal bir elmasa daha yakın hale getirmek için kullanılabilir. Bu, karatları 1000’e bölünmüş bir elmasın sertlik numarasını belirlemek için kullanılan işlemlerdir.

Sertlik, taşın yüzeyinde bir çizik oluşturmak için ne kadar basınç gerektiği anlamına gelir. HRC değeri 8 (yani 8K) olan bir elmas, normal sıcaklıklarda metal kaşık veya tel askı gibi yaygın ev eşyaları ile çizilmeyecektir. Bu sayede elmaslarınız ilk günkü kadar parlak ve çiziksiz bir şekilde kalacaktır.